Yargı Etiği (Temel) Eğitimi Sertifika Programı

EĞİTİMİN TANITIMI

Son yıllarda dünya genelinde yargı etiğine yönelik ilgide gözle görülür bir artış vardır. Başta Bangalor Yargı Etiği İlkeleri, Budapeşte İlkeleri, Avrupa Avukatlar Meslek Kuralları ve Avrupa Hukuk Mesleğine İlişkin Temel İlkeler Şartı gibi uluslararası belgeler ve bu belgelerden hareketle oluşturulan Yargıtay Yargı Etiği İlkeleri, Yargıtay Cumhuriyet Savcıları Etik Davranış İlkeleri ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları gibi ulusal belgeler aracılığıyla, yargı etiği ilkelerinin neler olduğu tespit edilmiş durumdadır. Bunun yanı sıra konu hakkında her geçen gün daha fazla kuramsal çalışma yapılmakta, konunun farklı boyutları üzerinde durulmaktadır.

Başta Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere XX. yy. boyunca hazırlanan farklı uluslararası, uluslar üstü ve bölgesel insan hakları sözleşmeleri, insan hakları fikrinin bir takım hukuki ilke ve esaslar çerçevesinde dünya genelinde karşılık bulmasına ve benimsenmesine yol açmıştır. Yargı etiğinin, modern devletin bir kurumu olarak, modern devletlerin hukuk sistemlerinde varlık bulmasının yakın geçmişine (böylece kurumun tarihi gelişim sürecine) bir göz atılacak olursa, öncelikle Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası ve uluslar üstü belgelerin yanı sıra anayasalar, hukuk ve ceza usul yasaları gibi ulusal hukuk metinlerinde adil yargılanma hakkı, hakimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı gibi ilkeler hakkındaki düzenlemelerle karşılaşılır. Ancak yargı mensuplarının yargı faaliyetini yerine getirirken uymaları gereken etik ilkelerin tümünün birleştirilerek, ayrı bir metin içerisinde düzenlenmesi nispeten yenidir. 2000’li yıllardan başlamak suretiyle bu tür metinler kaleme alınmaya başlamıştır. Bu tür metinlerin ilki ve en önemlisi Bangalor Yargı Etiği İlkeleri olarak bilinir. Birleşmiş Milletler bünyesinde hazırlanan Bangalor Yargı Etiği İlkeleri, 2001 yılında Hindistan’ın Bangalor kentinde kabul edilmiştir. Daha sonra 2002 yılında, Lahey’de farklı ülkelerden gelen hakimlerin katılımıyla birtakım değişiklikler yapılmış ve metne son şekli verilmiştir. Bugün pek çok ülkede yargı etiği konusundaki temel düzenlemelere kaynaklık etmiş olan Bangalor Yargı Etiği İlkelerine göre yargı etiği ilkeleri şunlardır: Bağımsızlık, tarafsızlık, doğruluk, dürüstlük, eşitlik, ehliyet ve liyakat. (Bangolar Yargı Etiği İlkeleri, 2001).

Ülkemizde de önce Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (Bugünkü ismi Hakimler ve Savcılar Kurulu’dur), 27 Haziran 2006 tarih ve 315 sayılı kararıyla, Bangalor Yargı Etiği İlkeleri’ni Türk hakimlerinin ve Cumhuriyet savcılarının dikkate alması tavsiye edilmiş, ardından 2017 yılında, Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun önerisi üzerine Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından Yargıtay Yargı Etiği İlkeleri kabul edilmiştir.

Büyük ölçüde Bangalor Yargı Etiği İlkeleri ile örtüşen Yargıtay Yargı Etiği İlkeleri, “Yargıtay üyeleri ile tetkik hâkimlerinin etik davranış standartlarını oluşturarak onlara rehberlik sunmak, yasama ve yürütme mensupları ile avukatların ve toplumun yargıyı daha iyi anlamalarına ve yargıya destek olmalarına yardımcı olmak, etik ilkelere uymanın öncelikle hakimlere düşen asli bir sorumluluk olduğu gerçeğini göz ardı etmeden, hakimler üzerinde bağlayıcı mesleki davranış̧ kurallarını tamamlamak” amacını taşır (Yargıtay Yargı Etiği İlkeleri, 2017). Yargıtay Yargı Etiği İlkeleri, sadece soyut birtakım ilkeler olmanın ötesinde yargı mensuplarının uygulamada karşılaştıkları etik sorunları nasıl çözeceklerini gösteren bir kılavuzdur. Şöyle ki yargı etiği alanında dünya genelinde geçerli olan eğilime paralel olarak ülkemizde de Yargıtay nezdinde bir kurul oluşturulmuştur. Yargıtay Yargı Etiği Danışma Kurulu olarak isimlendirilen bu kurul, “[h]akimlerin davranışlarının ve muhtemel davranış modellerinin etik değerlere uygunluğu hakkında, önerilerde bulunmak” (Yargıtay Yargı Etiği İlkeleri, 2017) işlevine sahiptir. Kurulduğu 2017 yılından bugüne kadar verdiği kararlar ile Yargı Etiği İlkeleri’nin öneminin daha fazla anlaşılmasına yardımcı olan Kurul, ayrıca belirli aralıklarla düzenlediği ulusal toplantılar, yayımladığı kitap, broşür, mevzuat vb. yazılı materyalle de yargı etiği ilkelerinin uygulamada yaygınlaşmasına hizmet etmektedir. Şu bir gerçektir ki, bahis konusu pozitif hukuk kuralları, uygulamacıların etik ilkeleri özümsemeleri / içselleştirebilmeleri ve iç dünyalarında bu ilkelere uygun davranıp davranmadıklarına ilişkin olarak bir hesaplaşmaya / vicdan muhasebesine gitmelerine ilişkin zorunluluğu içeren bir soyut norm ihdas edemez;  zira kişinin iç dünyasına ilişkin bir denetim yapamaz; ancak ilkeleri belirler ve bu ilkelere uygun davranış beklentisi içerisine girebilir. Çünkü söz konusu ilkelerin soyut olarak ifadesi, yüzde yüz olmasa da belirli bir oranda beklenilen davranış tarzını da görünebilir ve denetlenebilir kılma potansiyeline sahiptir. Bu noktada sadece, fiilen görevde olanların değil, hukukçuluk mesleği adaylarının niteliklerinin de önemli olduğu ifade edilmelidir. Dolayısıyla hukukçu adaylarının eğitimi de bu noktada çok önemlidir. Bu bağlamda şu ayrıntıyı da dile getirmek yararlı olacaktır: Hakim ve savcı adaylarının eğitimi için yeni bir model önerisi olarak kaleme alınan (Meslek Öncesi Eğitimin Analizi ve Yeni Bir Model Önerisi -2020-) raporun 49. Sayfası  ve devamına bakıldığında, hakim ve savcı adaylarının derslerin gerekliliğine dair fikirlerinin alınmış olduğu görülmektedir. Söz konusu sorulardan birisi ve adayların genel değerlendirmesi şöyledir:

“Kişisel gelişim alanındaki dersleri sayı ve içerik açısından yeterli buluyor musunuz? Konuya ilişkin görüşleriniz nelerdir? Bu soruya verilen cevapların ortak yanı, ders çeşidinin artırılması ve eğitimcilerin bu alanda çalışan profesyonel kişilerden seçilmesi gerektiğidir. Ayrıca Grup 1’deki katılımcılar tarafından, derslerden kalabalık sebebiyle verim alınamadığı ve derslerin sayısının arttırılabileceği ifade edilmiştir. ‘Sosyoloji, felsefe, kriminoloji ve kriz yönetimi’ gibi derslerin eklenmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Türkiye Adalet Akademisi Meslek Öncesi Eğitimin Analizi ve Yeni Bir Model Önerisi- 2020 Grup 2’de yer alan katılımcıların, ‘hukuk felsefesi, hukuk sosyolojisi, metodoloji ve hüküm kurma’ gibi derslerin müfredatta yer almasını tercih ettiği tespit edilmiştir. İçtihat ve uygulama ağırlıklı eğitim olması gerektiği; bazı eğitimlerin teorik kaldığı, ders programının yoğun olduğu; derslerin sayı açısından yeterli ama içerik olarak yetersiz olduğu; ‘yargı etiği ve öfke kontrolü’, derslerinin tercih edilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Grup 3’teki katılımcılar tarafından, hâkimlik mesleğinde iletişime ilişkin, öfke kontrolü ve psikolojiye ilişkin derslerin arttırılmasının faydalı olacağı belirtilmiştir.” (s.59.)

Hâkim ve savcı adaylarının bu genel değerlendirmesi de yargı etiği eğitim programına ilişkin öngörülerimizin uygun olduğunu ve bu programın yalnızca hukukçuluk mesleği adaylarına değil, aktif olarak hukukçuluk mesleğini ifa eden meslek mensuplarına da yararlı olacağını bize bir kez daha göstermiştir. Çünkü  yalnızca hukukçuluk mesleğini aktif olarak icra eden meslek mensuplarına ve adaylarına yönelik meslek içi eğitim olarak planladığımız Yargı Etiği Eğitim Programının amacı, yargı etiği değerlerinin mümkün olduğunca en yüksek düzeyde hayata / uygulamaya geçirilebilmesi için, hukuk uygulayıcılarına (geçmişten günümüze, ulusal, uluslar üstü,  uluslararası boyutta, örnek olaylar ve mahkeme içtihatları doğrultusunda) yargı etiği değerleri hakkında eğitim vermek, bu yolla yargı etiği ilkelerinin içselleştirilmesinde katkı sağlamak ve yargı etiği ilkelerinin uygulamaya aktarılmasının ülkemizde “adaletin tecellisi” ve halkımızın “adalet mekanizmasına güveni” hususundaki önemi bağlamında, hukukçuluk mesleği mensuplarının farkındalığının arttırılabilmesidir.  




EĞİTİM İÇERİĞİ

Ders 1: ETİK KAVRAMI

-Etik Kavramı

-Etik Türleri (Kamu Etiği, Yargı Etiği, Örgütsel Etik, Yargı Etiği gibi Kavramların Açıklanması)

-Etik Kavramının Benzer Kavramlarla İlişkisi (Etik-Ahlak ilişkisi; Etik-Hukuk ilişkisi; Etik Örf ve Adet İlişkisi vb.)

Ders 2: YARGI ETİĞİ KAVRAMI

- Yargı Etiği Kavramı

- Yargı Etiğinin İşlevleri

- Yargı Etiğinin Pozitif Hukuktaki Düzenlenişi

- Uluslararası Mevzuat (BM Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Bangalor Yargı Etiği İlkeleri, Bazı Örnek Ülke Mevzuatları)

- Ulusal Mevzuat (Anayasa, İlgili Diğer Yasal Mevzuat, Yargıtay Yargı Etiği İlkeleri vb.)

Ders 3: YARGI ETİĞİNİN TARİHTEKİ BENZER GÖRÜNÜMLERİ

- Yargı Etiği Kavramının Tarihsel Gelişim Süreci

- Antik Çağ Hukuklarında Yargı Etiği (Antik Yunan, Roma vb.)

- Osmanlı Hukukunda Yargı Etiği Kavramı ve Düzenlemeleri

Ders 4: YARGI ETİĞİ DEĞERLERİ VE UYGULAMA –ATÖLYE- ÇALIŞMALARI

Yargı Etiği Değerleri / İlkeleri

- Bağımsızlık

- Dürüstlük

- Eşitlik

- Güven

- Mesleğe yaraşırlık ve liyakat

- Kamu kaynaklarının verimli kullanımı

- Hesap verebilirlik

- Bağış ve hediyeler

- Çıkar çatışmaları

- Yargı Etiği Değerlerine İlişkin Senaryo Analizleri / Konuya İlişkin Örnek Mahkeme Kararlarının Analizi 

Ders 5: YARGI ETİĞİNİN YAPTIRIM BOYUTU

- Yargı Etiğinin Yaptırım Boyutu

-Yargı Etiği Ceza Hukuku İlişkisi

-Yargı Etiği Disiplin Hukuku İlişkisi


*** 
Ders numaraları genel başlığı altında verilen temel konu ve alt başlıkları, 32 ders saati içerisinde anlatılacaktır.

EĞİTİM TARİHLERİ

xflashx06 Kasım - 28 Kasım tarihleri arasında Cumartesi Pazar günleri, saat: 12:00 - 16 :00 ( Toplam : 32 Saat )

Kontenjan en fazla 50 kişidir.




EĞİTİM YERİ

xflashxEğitim zoom programı üzerinden Online / Çevrimiçi olarak yapılacaktır. 




EĞİTİM ÜCRETİ

920 TL KDV Dahil

EĞİTMEN KADROSU
  • Prof. Dr. Yasemin Işıktaç, Kastamonu’da dünyaya gelmiştir. Liseye kadar olan eğitimini, babasının görevleri nedeniyle Anadolu’nun çeşitli illerinde tamamlayan Işıktaç, lise eğitimini İstanbul Şehremini Lisesi’nde almış ve 1978-79 eğitim-öğretim döneminde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanmıştır. Buradaki eğitimini 1983 yılında bitiren Işıktaç, aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimine başlamış ve 1984 yılında “1982 Anayasasında Ekonomik ve Sosyal Haklar” başlıklı teziyle bu eğitimini de tamamlamıştır. Işıktaç, üstün başarı uygulaması ile 1984 yılında sınavsız olarak İstanbul Üniversitesi Kamu Hukuku Doktora Programı’na kabul edilmiştir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı’na 1983 yılında araştırma görevlisi olarak atanmış, 1991 tarihinde “Hukukun Kaynağı Olarak Örf ve Adet Hukuku” başlıklı çalışmasıyla doktor unvanı almıştır.2006 yılından beri profesör unvanıyla aynı Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olan Işıktaç’ın, TÜBA tarafından 2009 yılında Üniversite Ders Kitapları Telif ve Çeviri Eser Ödülü’ne lâyık görülen Hukuk Felsefesi kitabının yanı sıra Hukuk Sosyolojisi, Hukuk Başlangıcı, Hukuk Metodolojisi, Hukuk Normunun Mantıksal Analiz ve Uygulaması, Hukuk Yazıları (I – II), Adalet Psikolojisi, Hukukun Kaynağı Olarak Sözleşme başlıklı kitapları, pek çok makalesi, kitap bölümleri ve danışmanlığını yürütmüş ve yürütmekte olduğu tez çalışmaları mevcuttur. Prof. Dr. Yasemin Işıktaç, hâlihazırda, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevini yürütmektedir.


  • Prof. Dr. Cihan KARAHASANOĞLU (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi Anabilim Dalı.) Mesleğe Akhisar hâkimi olarak başlamıştır. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi hâkimi, Akhisar Kadastro hâkimi olarak çalışmış, gerekli olduğu durumlarda, Akhisar Asliye Ceza, Akhisar Asliye Hukuk, Akhisar Sulh Hukuk mahkemelerinde de görev yapmıştır. Hakimlikten akademisyenliğe geçmiştir. Hukuk Tarihi Alanında uzmandır. Karşılaştırmalı Hukuk Tarihi çalışmaları yapmakta, incelediği konuları, Türk pozitif hukuku bakımından da değerlendirmekte, Osmanlı hukukunun yanında, Hukuk Tarihi ve Pozitif hukukumuz bağlamında karşılaştırmalı çalışmalarda da bulunmaktadır. Ayrıca Tarihten Günümüze Yargı Etiği konusunda çalışmaktadır. TÜBİTAK 1001 programı dahilinde ( Çok İyi / A Puanı ile kabul edilmiş olan)  “Tarihten Günümüze Yargı Etiği ve Görünümleri” başlıklı projenin yürütücüsüdür. Yine TÜBİTAK’ın 2219 Programı dahilinde Almanya’ya giderek, geçmişten günümüze karşılaştırmalı çalışmalarda bulunmuş, özellikle, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti Pozitif Hukukunda, hukuk alımı (iktibas / resepsiyon) konusunu çalışmış, çalışmasının çıktılarını, makale şeklinde paylaşmıştır. Eğitim programında, yargı etiği konusunu, Osmanlı hukuku ve pozitif hukukumuz bağlamında karşılaştırmalı olarak örnek vakalar dahilinde analiz edecektir. Atölye çalışmalarına tarihimizdeki örnek vakalar ve pozitif hukukumuzdaki mahkeme kararlarının analizi bağlamında dahil olacaktır.


  • Doç. Dr. Sevgi KAYAK (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Roma Hukuku Anabilim Dalı.)  Eğitim Programında Yargı Etiği Kavramının ve İlkelerinin Tarihsel Gelişim Sürecini (Antik Çağ Hukukları kapsamında) anlatacaktır. Özellikle kendi uzmanlık alanı olan Roma Hukuku bakımından, “Yargı Etiği” kavramından bahsedilip bahsedilemeyeceği ve modern hukuk sistemlerinin tanıdığı yargı etiğine ilişkin ilkelerin benzerlerinin Roma Hukukunda olup olmadığı problematiği üzerinde duracaktır. Roma Hukukunun hâkimin meslek ahlakı bağlamında, beklentilerini analiz edecek, tarihteki örnek vakalar üzerinden uygulama atölyelerinde de katkı sağlayacaktır.


  • Doç. Dr. Sercan Gürler (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı.) Yukarıda da ifade edildiği üzere, yargı etiği konusunda yayınları bulunmaktadır. Ayrıca aktif olarak, yargı etiğine ilişkin dersler vermektedir. Eğitime, etik, yargı etiği kavramı, yargı etiği ilkelerine ilişkin dersler bağlamında katkı verecek, uygulama / atölye çalışmalarında, örnek mahkeme kararlarının analizinde katkı sağlayacaktır.


  • Dr. Öğr. Üyesi Abdullah İSLAMOĞLU (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi Anabilim Dalı.) Doktorasını, Kamu Hukuku alnında İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlamıştır. Hukuk Tarihi uzmanıdır. Osmanlı hukuku ve yargı etiğinin ülkemizdeki görünümleri bağlamında eğitim programına katkı verecektir. Ayrıca Yargı etiğinin yaptırım boyutunu, Cihan O. Karahasanoğlu ile beraber anlatacaktır. Uygulama atölyelerine Osmanlı hukukundaki örnek kararlar bağlamında katılacaktır.


  • Dr. Sezen KAMA IŞIK (İstanbul Medeniyet Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı.) Anayasa Hukuku Doktorudur. Lisans eğitimini İÜ Hukuk Fakültesi’nde tamamlamıştır. Yüksek Lisans çalışmasını İngiltere’de SOAS ve Queen Mary University of Londan’da yapmış, Doktorasını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlamıştır. Yargı Etiği Sertifikalı Eğitim Programı’nda, Uluslararası hukuk ve örnek olarak seçilen yabancı devletlerin pozitif hukuklarındaki yargı etiği görünümleri bağlamında ders anlatımları yapacaktır. Bir başka ifade ile de yargı etiğinin ulusal ve uluslararası mevzuattaki görünümlerini anayasa hukuku ve insan hakları hukuku perspektifinden ele alacaktır. Eğitimin atölye / uygulama kısmında, uluslararası yargı organlarının örnek kararlarından analizler yapacaktır. Böylece, eğitim programının katılımcıları, pozitif hukukumuz ve diğer ulusal hukuk sistemlerinin karşılaştırılması bağlamında ve uluslararası, uluslar üstü hukuk bağlamında bilgi sahibi olacaktır.


  • Dr. Burcu ÖZKAN [- Amsterdam Üniversitesi PPLE College’de  (Psychology, Politics, Law and Economics Öğretim Üyesi- ] Doktorasını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamlamıştır. Yukarı da ifade edildiği üzere, Hollanda’da yukarıda adı geçen eğitim kurumunda, yargı etiği konusunu da içeren hukuk dersleri vermektedir. Yargı etiğine ilişkin çalışmaları bulunmaktadır. Uluslararası hukuk ve örnek yabancı devletler mevzuatı kapsamında yargı etiği ilkeleri ve uygulamadaki görünümlerini anlatacaktır. Ayrıca, örnek kararlar ve kararların Atölye çalışmalarındaki analizleri bağlamında, eğitim programına katkı sağlayacak, bu başlıkları içeren dersleri, Dr. Sezen Kama Işık ile beraber yürütecektir.



VERİLECEK BELGE veya SERTİFİKANIN ADI

Programa %70 devam koşulunu sağlayan ve program sonunda yapılan sınavdan en az 75 puan alarak başarılı olanlara  “BAŞARI SERTİFİKASI verilir. Programa en az % 70 devam gösterip yapılacak sınavda 75 puanı geçemeyenlere ise yalnızca KATILIM BELGESİ verilecektir.


SINAV HAKKINDA

 Sınav, online olarak ve eğitimin tamamlanmasından sonraki 1 haftalık süre içinde yapılacaktır. Katılımcılara en fazla iki sınav hakkı verilecektir.


SERTİFİKANIN ÖNEMİ: 

Yargı Etiği Eğitim Programı benimsenir ve uygulamaya geçirilir ise, bu program kapsamında alınan eğitim neticesinde yapılacak sınavdan başarı ile çıkarak, sertifika edinmiş olan hâkim ve savcıların, Yargıtay Yargı Etiği Danışma Kurulu gibi, etik kurum, kurul ve komisyonlarda yer almaları hususunda öncelikli olmalarını umuyoruz.

SERTİFİKALI YARGI EĞİTİM PROGRAMININ, KATILIMCILARA (DOLAYISIYLA YARGI MEKANİZMAMIZA) KATKISI

Eğitim programı ile adalet mekanizmamızda yargılama fonksiyonu çerçevesinde, yargı etiği ilkelerinin içselleştirilmesi, bu ilkelerin uygulamaya geçirilmesi ve yargı etiğine dair farkındalığın arttırılması amaçlanmaktadır.






KİMLER KATILABİLİR ?

Hâkimler, Savcılar, Hâkim Adayları, Savcı Adayları, Avukatlar , Avukat adayları , Arabulucular, Uzlaştırmacılar








BANKA HESAP BİLGİLERİMİZ

Halk Bankası Beyazıt Şubesi
Şube kodu : 820
Hesap No : 06200404
IBAN : TR87 0001 2009 8200 0006 2004 04

* Merkezimize yapılacak olan eğitim ödemelerinin veya ön kayıt ücretlerini Halk Bankası IBAN numarasına veya Hesap No yatırılması halinde Yapılan ödemelerde;

Alıcı adı kısmına : İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araş.
Açıklama Kısmına : Adınız-Soyadınız ve hangi eğitim(Eğitim adını kısaltarak yazabilirsiniz. ) olduğunu mutlaka yazınız.Aksi takdirde yapılan ödeme size ait olduğu anlaşılmamaktadır…


KREDİ KARTI İLE ÖDEMELER HAKKINDA

Kredi Kartlarına Tek Çekim yapılabilmektedir. 

Kredi Kartı Ödemeleri İ.Ü.Sürekli Eğitim Merkezinde Yapılmaktadır.


ÜCRET İADELERİ HAKKINDA GEREKLİ BİLGİ
Herhangi bir Eğitimden vazgeçme durumunda, Eğitimi başlama tarihinden en az 5 iş günü öncesinden haber verilerek mazeret dilekçesini İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Sunmalıdır. Sunulan mazeret Dilekçesi İstanbul – SEM yönetiminden geçtikten ve kabul edildikten sonra iade edilir. İade şartları ise merkeze sunulan mazeret dilekçesinin başvuru yapan kişinin iban no su ve yatırılan dekont gereklidir.kesilen fatura iade edilmelidir.Gerekli olan belgeler gelmediği süreçle iade edilemez.

Muhasebe Birimi : 0212 440 00 00 / 13077 


İSTANBUL - SEM EĞİTİMİ HİZMET SÖZLEŞMESİ

Hizmet Sözleşmesine Ulaşmak için TIKLAYINIZ